Vestibüler Migren Nedir?
Vesbitüler migren nedir; klasik migren baş ağrısına eşlik eden baş dönmesi, denge problemleri ve kişinin kendisini boşlukta hissetmesi gibi durumların olduğu migren türüdür. Bu migrenin tanılanabilmesi için şikayetlerinizin tekrar eden nitelikte olması gerekir.
Vestibüler Migren Belirtileri Nelerdir?
Vesbitüler migren belirtileri özellikle hastalığın tanısında kullanılan belirtilerdir. Burada dikkat edilen nokta normal migren belirtilerinin yanında bu belirtilerin yaşanıyor olmasıdır. Aşağıdaki belirtiler vesbitüler migrene sahip olduğunuzu bildiriyor olabilir;
- Zemin hareket ediyormuş gibi hissetme ve düşme hissi gibi durumlar,
- Baş bölgesinde boşluk hissi ve bunun yanında başta ve kulak bölgesinde basınç,
- Hareket sırasında koordinasyon yakalama konusunda güçlük çekme,
- İşitme problemleri yaşama, boyun ağrısı, ışık parlamaları ve kulak çınlaması,
- Boyun ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme gibi birçok farklı belirti bu hastalığa işaret edebilir.
Bu belirtilerin yanında normal migren belirtileri olan tek taraflı baş ağrısı, başta zonklama hissi, mide bulantısı, ışık ve sese karşı hassasiyet, karanlık ve sessiz ortamda uyuma isteği gibi belirtilere de sahip olabilirsiniz.
Belirtileriniz atak anından itibaren 4 ila 74 saat uzunluğunda oluyor ise ve bu şikayetler belirli aralıklar ile yeniden tekrarlıyor ise doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda var.
Vestibüler Migren Nedenleri Nelerdir?
Vesbitüler migren doğrudan bir nedene bağlanabilen bir hastalık değildir. Günümüzde henüz bu hastalığın nedeni bilinemiyor. Ancak stres ve anksiyete, sık alkol tüketimi, yetersiz ya da fazla (düzensiz) uyku düzeni, özellikle kadınların menstürasyon döneminde görülen hormonal değişiklikler, aşırı kafein tüketimi ve yapay parlak ışıklara maruz kalmak gibi durumlar hastalığın ortaya çıkmasına yardımcı olan nedenlerdir.
Vestibüler Migrende Tanı
Vesbitüler migren tanısı yapılırken hastalığın tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmediği için herhangi bir tetkik yapılması mümkün değildir. Genellikle hastaların şikayetlerinde yapılan tetkikler diğer hastalık ihtimallerinin engellenmesi içindir.
Hasta belirtilere sahip şikayetler ile hastaneye başvuru yaptığında;
- İlk olarak hastanın migren öyküsünün var olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca ailesinde daha önce migreni olan bir bireyin var olup olmadığı sorulur.
- Yaşadığı migren atakları yanında belirtilerin içerisinde yukarıda bahsi geçen belirtilerden en az 4 ya da 5 tanesi bulunuyor ise (kimi zaman yalnızca baş dönmesi de yeterli olarak görülür.) bu hastalığın varlığından şüphelenilir.
- Ataklar sırasında görme bozuklukları, ışığa aşırı duyarlılık ve benzeri şikayetleriniz de oluyorsa tanı için bu durum kullanılır.
- Tanınızın yapılabilmesi için yılda en az 5 kez migren atağı ile aynı şikayetler kapsamında karşılıyor olmanız gerekir.
Vestibüler Migren Tedavi
Vesbitüler migren tedavisi için herhangi bir ilaç kullanımı mümkün değildir. Yalnızca atakların başladığı zamanlarda migren ağrısı ve belirtilerin azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Kimi durumlarda ise kişilere koruyucu ilaç tedavisi uygulanabilir.
Migreninizi tedavi etmek istiyorsanız burada yük biraz sizin üzerinize düşüyor. Öncelikle sağlıklı beslenme programlarına geçerek düzenli bir beslenme programı oluşturmanız ve sebze gibi yiyecekleri sık sık tüketmeniz gerekiyor.
Bunun yanında uyku düzeni migren ataklarının içerisinde önemli bir yere sahiptir. Gün içerisinde az ya da çok uyumaktan kaçınmanız gerekiyor. Mümkünse gün içerisinde 8 – 9 saatten fazla uyumamanız gerekir. Ancak uyku saati süresi ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir.
Stres migren ataklarının büyük nedenlerinden biridir. Bu nedenle olabildiğince stresten uzak durmanız gerekir. Ayrıca migreni tetikleyen durumlardan da kaçınmanız olası ağrılarınızın önüne geçecektir.
Vestibüler Migren Atakları Nasıl Engellenir
Migren ataklarının en belirli özelliklerinden biri atak başlamadan önce kendini hissettiriyor olmasıdır. Birden çok defa migren atağı ile karşılaşan kişiler hangi baş ağrısı türünün migren başlangıcı olduğunu kolaylıkla anlayabilir.
Özellikle kısmi baş ağrınız başladığında ve düşük dereceli mide bulantısı gibi durumlarda ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bu ağrı kesiciler atağınız başlamadan önce durdurulmasını ve atak büyük boyutlara ulaşmadan sonlandırılmasını sağlar.