Vertigo Manevra Hareketleri Nelerdir?
Vertigo manevra hareketleri nelerdir; BPPV ‘’Pozisyonel Vertigo’’ için günde 3 dakikalık uygulanan egzersizler, semptomların azalmasında etkilidir. Egzersiz programına uyarak, Vertigo ataklarından kurtulabilirsiniz. BPPV manevra egzersizlerinde yapılması gerekenler;
Vertigo manevra hareketleri, günde sadece 3 dakikanızı ayırarak iç kulaktaki kristallerin eski pozisyona dönmesini sağlayacaktır. Manevra egzersizleri için mutlaka bir uzmanla görüşmeniz, egzersiz hareketlerini de uzman gözetiminde öğrenmeniz gerekmektedir.
Vertigo Manevra Egzersizi Nedir?
Nörolojik Vertigoda yapılmayan sadece Pozisyonel Vertigo için kullanılan egzersiz programıdır. İyi huylu olarak adlandırılan ama yine de hastaların yaşam standartlarını düşüren Vertigo atakları, egzersiz programlarına uyarak %80 oranında semptomların görünmemesini sağlamaktadır. Vertigo manevra hareketleri, baş egzersizleri yapılarak, kulak içindeki kristallerin oynadıkları bölgeye zamanla geri dönmesini sağlamak için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
BPPV – Vertigo Nedir; Bu tür Vertigo hastalarında orta kulak ve iç kulak rahatsızlıklarından kaynaklı, vücudun denge merkezi olan iç kulak bölümündeki kristallerin bir alt bölgeye geçerek, denge kayıpları yaşanmasına neden olan hastalık türüdür. Beyin, beyine giden sinirler ve omurgadan kaynaklı durumlar söz konusu değildir.
- Manevra egzersizi uyumadan önce yapabileceğiniz günlük bir ritim haline gelmelidir.
- Günde 3 dakika yapılmalıdır.
- Manevra egzersizi, mutlaka uzmanla görüşülerek yapılmaya başlanmalıdır.
- İnternet ve video anlatımlarıyla uzman sizi yönlendirebilir.
- Teşhis konulması için mutlaka KBB veya Nöroloji bölümlerine gidilerek, klinik aşamadan sonra egzersiz programı uygulanmalıdır.
Vertigo Manevra Egzersizi Nasıl Yapılır?
Vertigo manevra hareketleri, tamamen baş ile yapılan oldukça kolay görünene ama Vertigo hastaları için çok da kolay olmayan egzersizlerdir. Özellikle baş dönmeleri ve dengesizliklere karşı, yatak gibi yumuşak zeminde yapılmalı, etrafta çarpılacak ve kırılacak hiçbir şey olmadan egzersiz programına başlanmalıdır.
Yatakta yapılan Vertigo manevra egzersizleri, özellikle yastıkla, baş arasında yapılan farklı pozisyonlardır. Hızlı bir şekilde yapacağınız için mutlaka önleminizi alarak programı yerine getirin. Genel egzersiz programında, her hareketten sonra 30 saniye durmanız gerekmektedir. Epley ve Semont manevrası olarak iki farklı egzersizle yapılan uygulamalarda, uzman görüşünü almanız ve Vertigonun neden olduğu kulağı bilmeniz de önemlidir.
Vertigo Epley Manevrası Hareketleri
Vertigo Epley sadece baş ile sırt hareketlerine göre yapılan yatak egzersizidir. Vertigo manevra hareketleri için kulağınızdaki kristallerin yerleşmesini sağlayacak hızlı ve ani hareketler gerekmektedir. Epley manevrası için mutlaka bir uzmanla görüşerek egzersiz programlarına başlayın.
Epley Manevrası;
- Hasta yatağın kenarına oturmalıdır.
- Başını önce 45 derece sola, omuzlarına değecek şekilde çevirmelidir.
- Yastık omuzlarınızın altına olacak şekilde uzanın.
- Kafanız yatakta iken 45 derece açıya durun, hızla sırt üstü uzanın.
- Başınızı kaldırmadan 90 derece sağa çevirin.
- Yavaşça oturun.
(Vertigo sağ kulağınızdan kaynaklanıyorsa, talimatları tam tersi uygulayın)
Vertigo Semont Manevrası Hareketleri
Semont manevrası için yatak kenarına oturarak aşamaları takip etmelisiniz. Hızlı hareketlerden oluşan programda hem epley hem de semont uygulaması da önerilebilir. Sol ve sağ kulağınızdaki soruna göre Vertigo manevra hareketleri için uygulama adımlarını izleyin.
Semont Manevrası
- Yatak kenarında başınızı 45 derece sağa çevirin.
- Hızlı bir şekilde sol tarafa uzanın.
- Yatağın karşı ucuna uzanarak hızlı hareket edin.
- Kafa yönünü değiştirin.
- 45 derece açıda 30 saniye bekleyin.
- Yavaşça oturma pozisyonuna geçin.
- Bu hareketler günde üç defa yapılabilir.
Vertigo Manevra Hareketleri Hastalığı Geçirir Mi?
Vertigo hastalığının yüzde yüz iyileşme durumları egzersizlerle çok nadir görülmüştür. Ancak egzersizler sadece semptomları azaltmak ve olabildiğinde seyreltmek üzerine uygulanır. Kliniklerde hastaların aşırı Vertigo rahatsızlıkları bulunmadığı takdirde, uzmanları bu egzersizlerle düzenli kontrole gelmelerini önerir. Hastalığın ilerlememesi ve semptomlarının yaşam standartlarını düşürmemesi için Vertigo manevra egzersizi önemlidir.
Vertigo Uzmanı Egzersiz Programları
Hayriye Karabulut Vertigo uzmanlığı bulunan klinik çalışmalarında, hastalarının düzenli muayene edilmesi ve egzersiz programlarının takibiyle, semptomların azalmasını etkileyecek tedavi yöntemleri uygulamaktadır. KBB doktoru olarak Vertigo testi ve tedavisi için hastalarını yönlendirici yöntemlere başvuracaktır.
Uzmanlara görünmeden ve teşhis koyulmadan Vertigo manevra egzersizleri, zarar verici olabilir. Mutlaka klinik randevusu alarak, hastalıkla ilgili yönlendirmelere uyunuz.