Vertigo Doktoru
Latince karşılığı baş dönmesi olan Vertigo kişinin kendisinin ya da çevresinin hareket ediyormuş algısı oluştur. Bazı dönemlerde hasta deprem ve yer kayması gibi tarif eder. Saniyeler ya da dakikalarca sürebilir ancak bazen günlerce sürdüğü görülür. Baş dönmesine genellikle kusma, bulantı ve dengesizlik de eşlik eder. Bu Tarz bir hastalığınız bulunuyor ise vertigo doktoruna başvurmanızda fayda var.
Vertigoya Sebep Olan Nedir?
Vertigonun iki temel yapı hatalarından kaynaklanan nedeni vardır. İnsan beyninin alt kısmında beyincik bulunur ve denge kontrolü için önemlidir. İç kulakta bulunan salyangoz şeklindeki yapıdaki hasarda baş dönmesi ve dengesizlik oluşturur. İç kulak hastalıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan baş dönmesine periferik vertigo adı verilir. Beyincik hastalıklarında görünen baş dönmesi ise santral vertigo olarak adlandırılır. Bu iki ana temel yapı hatasından kaynaklı olarak Vertigo hastalığı hem kulak-burun-boğaz hem de nöroloji branşların ortak sorunudur.
İki Baş Dönmesi Arasındaki Fark Nedir?
İç kulak hastalıklarından kaynaklanan baş dönmesi başlangıç döneminde şiddetlidir. Vertigo ile birlikte aynı zamanda bulantı, kusma ve şiddetli dengesizlik yaşanır. Hastanın hareket etmesi ile birlikte daha da şiddetlenir, bu yüzden hasta hareketsiz kalmayı tercih eder.
Birkaç gün içerisinde şiddeti azalır, görme problemi genellikle yaşanmaz. Ancak kulaklarda şiddetli uğultu, dolgunluk hissi ve çınlama görülür. Mevsim geçişlerinde ya da soğuk hava ve cereyanda kalma gibi durumlarda gözlemlenir. Beyincik yapı hasarından kaynaklanan Vertigo ise hastanın hareketinden ya da pozisyondan bağımsız bir şekilde sürekli olarak devam eder.
Hastada etkilenen beyincik tarafına doğru dengesizlik görülür bundan dolayı hastanın yürüyüşü zorlaşır. Beyincik kaynaklı olan baş dönmesi durumunda gözlerde etkilenir ve bundan dolayı çift görme yaşanır. Zaman zaman hastanın konuşmasında bozulmalar görülür bu durum karşısında hastanın konuşması bir sarhoş konuşmasını andırır.
Vertigo Hastalığının Altında Yatan Diğer Hastalıklar Nelerdir?
Baş dönmesi problemine neden olan ve Vertigo oluşmasına sebep olan öncelikle iç kulak hastalıkları ile birlikte beyincik ve bağlantılarının hastalıklarıdır. Bu hastalıklar;
- Meniere hastalığı
- Kanama
- Damar tıkanıklığı
- MS
- İşitme kaybı ile birlikte kulak hastalığı
- Kulaktaki akıntılı kronik hastalıklar
- Pozisyonel Vertigo
- Viral bir enfeksiyon tarafından denge sinirinin etkilenmesi
- İltihap
- Tümör’dür.
Vertigo Teşhisi Nasıl Konulur?
vertigo doktoru tarafından baş dönmesi teşhisinin konabilmesi için önemli olan hastanın anlattıkları ve muayene bulgularıdır. Muayenede elde edilen ipuçları ile birlikte hasta tarafından yapılan şikayet ile vertigonun iç kulak ya da beyincik kökenli olup olmadığı belirlenir. Beyindeki MR incelemesi beyincik kökenli baş dönmesinde kesin nedeni göstermeye yardımcı olur.
Vertigo Neden En Fazla Kadınlarda Görülür?
Kulağın tek tarafın içinde sıvı toplanması hastalığına menier denir. Menier hastalığının yüzde sekseni kadınlarda görülür. Bundan dolayı baş dönmesi şikayetine kadınlarda daha sık rastlanır.
Nörolojik Nedenden Kaynaklı Vertigo Tehlikeli Mi?
Kişinin baş bölgesi ya da beyni ile alakalı denge merkezini ilgilendiren hastalıklar baş dönmesine neden olur. Nörolojik kaynaklı baş dönmesi çok yavaş gelişir ama çok uzun sürer. vertigo doktoru tarafından teşhisi gerçekleştirilir.
Vertigo Tedavisi Nasıldır?
Baş dönmesi hastalığı kişiyi son derece rahatsız eden ve hayatını zorlayan bir süreçtir. Doğru teşhis ve doğru tedavi ile hasta büyük oranda rahatlar. İç kulaktan kaynaklı olan baş dönmesinde tedavi yöntemi kulak- burun- boğaz branşı tarafından gerçekleştirilir. Beyincikten kaynaklanan baş dönmesinde ise nedene göre tedavi uygulanır. Tümör gibi farklı durumlardan kaynaklanan baş dönmesinde cerrahi müdahale gerekir. vertigo doktoru tarafından damar hastalıkları ya da MS gibi hastalıklarda ilaçla tedavi tercih edilir.
Vertigo Hastalık Mıdır?
Baş dönmesi aynen sırt ağrısı ya da karın ağrısı gibi bir yakınma şikâyetidir, tek başına bir hastalık değildir. Vertigoya neden olan birçok hastalık vardır. Son dönemlerde en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Erişkinlerde hastaneye başvuru yapan her 25 kişiden biri Vertigo nedeni ile başvuruda bulunur. İnsanların beşte biri vertigo, üçte biri dengesizlik yakınmasın da bulunur. Vertigo görülme olasılığı yaş aldıkça daha da artar ve inatçı bir şikayettir. Baş dönmesi ya da dengesizlik insan hayatının kalitesini ciddi anlamda düşürür. Vertigo belirtileri gören hasta vertigo doktoru desteği almalıdır. Kliniğimizde vertigo teşhis ve tedavisi yapılmaktadır.