Vertigo Atakları Nasıl Olur?
Vertigo, insan hayatını olumsuz bir şekilde etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği sürece ilerleyen mevcut rahatsızlık, ataklar halinde de görülebilmektedir. Özellikle hastalık hakkında çok fazla bilgisi bulunmayan ve vertigo rahatsızlığı olduğunu farkında olmayan kişiler, ataklar geldiğinde çok daha ciddi rahatsızlıkları olduğunu düşünebilir ve panik olabilmektedir. Bu nedenle vertigoya bağlı şikayetleri bulunan kişilerin, mutlaka uzman doktorlara giderek muayene olması önerilmektedir.
Vertigo tanısı konduktan sonra kişilerin vertigoya karşı mücadele edebilmesi ve bu rahatsızlığa karşı önlem alabilmesi çok daha kolaydır. Geliştirilen yeni tedaviler ile birlikte vertigo kesin olarak tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle de kişiler özellikle vertigo gibi sorunlar ya da belirtilerin görülmesi halinde hiçbir şekilde vakit kaybetmemeli ve en yakın zamanda tedavi için alanında iyi bir uzman doktordan destek almalıdır.
Vertigo Atağı Nedir Nasıl Olur?
Vertigoya bağlı olarak yaşanan ataklar, vertigo atağı olarak adlandırılmaktadır. Vertigo atağı başladığında özellikle deprem oluyormuş gibi bir his ortaya çıkar. Yer birdenbire sallanmaya ve her şey dönmeye başlar. Bu tür durumlarda kişiler büyük bir risk yaşar ve özellikle düşerek kendisine zarar verme eğiliminde olmaktadır. Bu nedenle vertigo atağı başladıktan sonra kişilerin olabildiğince sabit kalması, mümkünse bir yere oturması ve hiçbir yere ulaşılamadığı durumlarda yere oturulması önerilmektedir. Böylece atağın kişiye fiziki olarak bir zarar vermesinin önüne geçilebilmektedir.
Vertigo atakları çok uzun sürmese de her saniyesi hasta tarafından çok net bir şekilde hissedilmektedir. Ataklar arada bir meydana gelip kısa sürede ortadan kaybolabilir. Vertigo ataklarında tamamen hastalığa bağlı dengesizlik etkin olmaktadır ve sonrasında mide bulantısı, baş dönmesi, kan dolaşım bozuklukları görülebilmesi yaygındır. Bu nedenle kişiler vertigo sonrasında oluşabilecek mevcut rahatsızlıklara karşı da bilinçli olmalı ve bu tip yeni etkilere karşı hazırlıklı bulunmalıdır.
Vertigo atakları kişiler için ciddi bir risk olduğu gibi tedavi edilmediği süre boyunca atakların derecesi ve şiddeti daha fazla artmaktadır Bu nedenle mümkün olan en kısa süre içerisinde tedavi olunması önerilmektedir.
Vertigo Atağı Ne Kadar Sürer? Yan etkileri nelerdir?
Vertigo atakları 5-10 saniye kadar sürebilir. Ancak atağın geçmesinin ardından yan etkileri çok daha fazla rahatsız edicidir. Veriler ve vertigo hastalarından elde edilen deneyimlere göre özellikle ataklar sonrasında günlerce geçmeyen baş dönmeleri yaygın bir şekilde görülmektedir. Baş dönmesine bağlı olarak ise mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bu nedenle de kişilerin vertigo şikayetleri olduktan sonra atakların başlamadan tedavisine başlanması çok daha uygun bir çözüm sunmaktadır. Basit ve kısa sürecek tedavi metotları ile sağlığına kavuşabilecek olan vertigo hastaları, böylece atak gibi hastalığın ileri seviyelerindeki rahatsızlıklarla da karşılaşmayacaktır.
Vertigo Atağı Nasıl Geçer?
Vertigo atağı yaşayan ve bunun farkında olan kişiler için en çok merak edilen konuların başında vertigo atağı nasıl geçer yer almaktadır. Kişilerin kendi başına hastalığa karşı bir tedavi geliştirebilmesi, bir formül bulabilmesi ya da vertigo atağını engelleyebilmesi söz konusu değildir. Tamamen fizik bir rahatsızlığa bağlı olarak yaşanan bu durumda kişilerin tedavi olmaktan başka seçeneği bulunmamaktadır. Vertigo atağında atak kendiliğinden başladığı gibi yine kendiliğinden sonlanmaktadır ve bu duruma kişinin herhangi bir müdahalesi olmamaktadır. Etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi adına tedavi tek yol ve tek çözümdür. Bununla birlikte vertigoyu tetikleyen yiyecek ve içeceklere karşı kişilerin bilinçli bir şekilde yaklaşması, vertigonun daha hafif seyretmesine destek olabilmektedir. Aşırı kafein, alkol, sigara, stres ve tuz tüketimi vertigo şiddetini arttırdığından dolayı özellikle vertigonun etkilerini daha da azaltabilmek adına bu tür alışkanlıkların en azından tedavi tamamlanana kadar bırakılması önerilmektedir.
Vertigonun hafif seyretmesi halinde çoğu zaman hastalar durumun farkında olmaz. Ancak artan vertigo şikayetleri ile birlikte vertigo ileri seviye geçiş yapacağından dolayı bu durum kişilerde ciddi bir rahatsızlık ve huzursuzluk yaratır. Günlük işlerini dahi yapmakta zorlanabilecek olan hastalar, en kısa süre içerisinde tedavi olarak normal yaşamına devam etme şansına sahip olmaktadır.
Türkiye’de vertigo ile ilgili en deneyimli doktorlardan bir tanesi olan Doç. Dr. Hayriye Karabulut, muayenehanesinde sunduğu özel tedavileriyle vertigo rahatsızlığı yaşayan kişilerin, bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlamaktadır. Sizler de başta vertigo olmak üzere kulak burun boğaz uzmanlık alanına giren her türlü hastalıkta Doç. Dr. Hayriye Karabulut’tan destek alabilir ve rahatsızlıklarınız için en uygun tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.