Sinüzit belirtileri nelerdir?
Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın iltihaplanması ile birlikte kendini gösteren sinüzit, mevcut iltihaplanmaya bağlı olarak pek çok farklı sağlık sorununa neden olmaktadır. Mevcut mukozasının iltihaplanması sırasında viral, bakteriyel ve mantar gibi farklı etkenler söz konusudur. Bu nedenle de sinüzit belirtileri ve tedavilerinde mevcut iltihaplanmaya neden olan etkenin belirlenmesi, en kritik aşamadır. Bu tanı doğru bir şekilde konulduğunda, sinüzit tedavisini daha başarılı bir şekilde tamamlanması sağlanmaktadır. Bu doğrultuda öncelikle sinüzit belirtileri nelerdir ve sinüzit sorunu yaşayan kişilerin hangi belirtileri gösterdiği incelenir ve doktor kontrolü ile birlikte hasta kapsamlı bir şekilde muayene edilir.
Sinüzit belirtileri nelerdir?
Rahatsızlık yaşayan bir kişinin sinüzit sorunu olup olmadığı belirtilere göre kendini gösterebilmektedir. Sinüzit rahatsızlığı yaşandığında genel olarak görülen belirtiler şöyledir;
- 7 ile 10 gün arasında devam eden ve hiç kesilmeyen burun akıntıları
- Boğazda akma hissi ve sık sık öksürme
- Göz çevrelerindeki anatomik yapının bozulması ve çok uzun süren ve kolay bir şekilde geçmeyen şişliklerin görülmesi
- Geniz bölgesinde meydana gelen akıntı
- Ağızda ağır bir koku
- Baş ve yüz bölgesinde meydana gelen ağrı
- Ateş
- Kulak bölgelerinde dolgunluk hissi yaşama
- Koku alma konusunda problemler yaşama
Tüm bu belirtiler, sinüzit için belirleyici belirtiler arasında yer almaktadır. Ancak bu belirtiler üzerinden sinüzit tanısı konulması mümkün değildir. Belirtilere sahip olan hastalara, kesin sinüzit teşhisi konulabilmesi adına muayene ile birlikte çeşitli testler yapılmaktadır. En yaygın tanı yöntemi ise kan testi ve burun kültürünün alınıp incelenmesidir. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi ya da röntgen gibi alternatif seçenekler de hastalığın durumuna göre tercih edilip kullanılabilir.
Sinüzit olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Çoğu kişi doktora gitmeden mevcut sorunun tespit edilmesi adına sinüzit olup olmadığı nasıl anlaşılır şekilde sorular ile araştırma yapmaya çalışmaktadır. Sinüzitin belirtildiği gibi çok fazla belirtisi bulunmaktadır. Ancak pek çok farklı hastalık için de aynı belirtiler ortak bir şekilde yer almaktadır. Bu nedenle sinüzit olduğunu düşünen kişi, belirtilere bakarak böyle bir kanıya vardığında, hatalı bir karar verebilir. Üstelik bu hatalı karar, kişilerin kendi başına çeşitli tedavi yöntemleri denemesine neden olabilir. Tüm bu süre içerisinde ise farklı sağlık sorununun daha da ilerlemesi ve kişi için ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kişiler sinüzit olup olmadığını anlayabilmek için sadece mevcut belirtilere bakmamalı ve mutlaka bir uzmana danışarak tedavi olmalıdır. Uzmanlar tarafından yapılacak kontrollerde kan alımı, burun kültürü testi gibi pek çok farklı test uygulanmaktadır. Kişilere yapılacak muayene ve testler ile birlikte kesin bir şekilde sinüzit sorununun olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu sayede tam olarak durumu anlaşılabilen kişilerin sinüzit rahatlığına yönelik uzman doktor tarafından sunulacak özel tedaviler ile hem rahatsızlığın hafiflemesi hem de kısa süre içerisinde rahatsızlık olmaktan çıkması sağlanacaktır.
Sinüzit tedavisi kaç gün sürer?
Sinüzit tedavisi, mevcut hastalığın durumuna göre farklı şekilde sürdürülür. Akut sinüzit, subakut sinüzit ve kronik sinüzit gibi alt gruplara ayrılan rahatsızlık, mevcut hastalığa göre farklı tedavilerin ve iyileşme sürelerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sinüzit tedavilerinde en yaygın sinüzit, akut sinüzit olmaktadır ve yaklaşık 4 haftaya kadar sürmektedir. Subakut sinüzit ise 4 ile 12 hafta arasında bir tedavi süreci gerektirmektedir. En riskli ve en uzun tedavi ise kronik sinüzit tanısının konması ile birlikte başlar. Hastalığın ileri seviyesi olarak kabul edilen kronik sinüzit, üstelik diğer türlere göre sürekli olarak tekrarlanır. Bu nedenle mevcut rahatsızlığı yaşayan kişiler için hastalık hayatın bir parçası haline gelmektedir 12 hafta geçse de semptomlar devam eder ve belirli dönemlerde kişiyi çok ciddi rahatsız eder.
Sinüzit tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?
Sinüzit tedavilerinde genellikle iki farklı ilaç grubu tercih etmektedir. Antibiyotik desteğinin tedaviye daha iyi yanıt vermesi, sinüzit rahatsızlıklarında antibiyotik kullanımını ön plana çıkarmaktadır. Antibiyotik ile birlikte genellikle burun içinden uygulanan spreyler tercih edilmektedir. Ancak tüm bu ilaçlar, uzman kontrolü sonunda mevcut rahatsızlık durumuna göre verilmektedir. Bu nedenle kişilerin sinüzit tedavisini kendi başına uygulaması, antibiyotik ya da burun spreylerinin kullanılması çözüm getirmeyeceği gibi sinüzitin daha da ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka bir doktor kontrolü ile sinüzit tanısının konması ve mevcut rahatsızlığının durumuna göre verilen ilaçların kullanılması gerekmektedir.