Orta Kulak Hastalıkları ve Tedavisi
Orta kulak için dış kulaktan gelen sesi iç kulağa iletmesi açısından bir köprü benzetmesi yapabiliriz. İşitmenin sağlanması için en önemli kemikleri ve kulak zarını barından orta kulak, son derece işlevsel bir bölümdür. Ve burada meydana gelebilecek rahatsızlıklar, eğer zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına dahi yol açabilir. Bu yüzden eğer orta kulakta bir rahatsızlık belirtisi hissediyorsak mutlaka orta kulak hastalıkları ve tedavisi uzmanına görünmemiz gerekmektedir.
Orta Kulak Yapısı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi orta kulak, işitmenin sağlanması için en önemli bölümlerden biridir ve bir aracı görevindedir. Orta kulak içerisinde; kulak zarı, çekiç, örs ve üzengi kemiklerini barındırır. Adeta içerisi hava dolu bir odacık görünümündedir. Buradaki her kemiğin ayrı bir görevi bulunmaktadır. Örneğin; östaki borusu orta kulaktaki basıncı sabit tutmayı sağlar ve aynı zamanda geniz boşluğuna bağlıdır. Olası basınç değişiklikleri sayesinde kulağın ve dolayısıyla da insanın bu değişiklikten etkilenmemesini sağlar.
Orta kulak hastalıkları denildiğinde bu bağlamda en yaygın görülen hastalık; orta kulak iltihabıdır. Her yaş grubundan pek çok farklı sebep doğrultusunda ortaya çıkabilen bu rahatsızlık için uygun tedavi yöntemleri kullanılmadığında durum işitme kaybına kadar ilerleyebilir. Bu yüzden orta kulak hastalıkları ve tedavisi hem sağlığımız hem de gündelik hayattaki diğer rahatsızlıklar açısından son derece önemlidir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Orta kulak hastalıkları ve tedavisi alanında en yaygın görünen hastalık daha çok çocuklara görülmektedir. Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlarda iltihaplanmalar oluşur. Eğer bu iltihaplanmalar orta kulağa kadar ilerlerse o zaman rahatsızlık veren bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın iki türü bulunmaktadır; Akut orta kulak iltihabı ve kronik orta kulak iltihabı.
Akut Orta Kulak İltihabı
Genel olarak ani iltihaplanmalar sonucu meydana gelmektedir. Kişinin yaşadığı bir boğaz enfeksiyonu varsa boğaz şişer ve böylece östaki borusunun da kapanmasına neden olur. Östaki borusu kapandığında enfeksiyona neden olan bakteriler orta kulak içerisinde birikir ve bu birikme dolasıyla da orta kulak iltihabı ortaya çıkar. Orta kulak hastalıkları ve tedavisi uygulanmadığında hasta için zorluk çıkabilir ve sürekli bir kulak ağrısı yaratabilir.
Kronik Orta Kulak İltihabı
Orta kulak hastalıkları ve tedavisi alanında, akut orta kulak iltihabına benzer şekillerde oluşur ancak aralarındaki tek fark bu rahatsızlığın sürekli tekrarlamasıdır. Bu hastalığın kronik olup olmadığını belirlemek adına öncelikle ne kadar süre içerisinde tekrar ettiğine odaklanmak gerekmektedir.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Orta kulak iltihabı en çok yaşça küçük çocuklarda görülmektedir. Bunun en büyük sebebi çocukların östaki borularının daha kısa ve yetişkinlere nazaran daha yatay konumda bulunmasıdır. Bu sayede mikrop ve bakteriler daha kısa sürede daha çabuk bir biçimde orta kulağa ilerleyebilmektedir.
Bir diğer sebep ise yine çocuklardaki lenf bezlerinin yetişkinlere oranla daha küçük bir yapıda olmasıdır. Bilindiği üzere lenf bezleri vücuttaki enfeksiyonlar ile savaşır. Bu yüzden küçük yapıda olan lenf bezleri haliyle bazen, savunma açısından yetersiz kalacaktır. Bu da enfeksiyon ve orta kulak iltihabına neden olmaktadır.
Yaşça daha küçük çocuklarda yani bebeklerde ise biberon kullanımına bağlı olarak kulak içerisine kaçan sıvılar enfeksiyon oluşturmaktadır. Tüm bu nedenlerden kaynaklanabilen orta kulak hastalıkları ve tedavisi bu yaş grubundan çocuklar için aksatılmaması gerekmektedir.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak hastalıkları ve tedavisi sürecinde hastalarda gözlemlenen belirtiler şunlardır:
- Kulakta ve kulak çevresinde meydana gelen şiddetli ağrılar
- İşitmede azalma ya da işitme kaybı
- Kulakta doluluk yahut dolgunluk hissi
- Yutkunmada güçlük
- Ateş
- Denge kaybı
- Kulaktan gelen akıntılar
Eğer bu belirtiler sizlerde de mevcut ise o zaman orta kulak hastalıkları ve tedavisi dahilinde muayene olmanızda fayda vardır.
Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın şiddeti ve durumuna bakılarak iltihabın önlenmesi için iltihap kurutucu ilaçlar ve ağrının azalması için de ağrı kesiciler verilerek bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Yaşça küçük olan çocuklar için bu ilaçların dozu oldukça düşük tutulmaktadır ancak bu ilaçlar, hastalığın tedavisi için etkilidir. Eğer siz de bu problemleri yaşıyorsanız o zaman mutlaka bir KBB doktoruna muayene olmalısınız.