Neden Horlarız? Sebepleri Nelerdir?
Uykuda gerçekleşen bir rahatsızlık olan horlama, belirli durumlarda oldukça normal bir durumken kimi zaman bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Horlama, her şeyden önce basit bir sosyal rahatsızlık olarak görülse de altında yatan sebepler değerlendirilmeli, gerekirse uyku kalitesini iyileştirmek için muhakkak bir uzmana görünülmelidir.
Kimi zaman horlamaya sebep olan faktörler oldukça basit ve çözülebilir durumlar olabilir. Herkes hayatının yoğun bir döneminde yorgunluktan kaynaklanan horlamalar yaşayabilir. Ancak horlama, kronikleşmediği ve uyku kalitesini etkilemediği sürece bir hastalık olarak görülmeyebilir. Kendi başına bir hastalık olmayan bu rahatsızlık, zaman zaman daha büyük bir sorunun veya hastalığın habercisi konumunda bir semptom olarak da karşımıza çıkar.
Horlamaya Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Uyku Solunumu Sırasında Yumuşak Dokuların Titreşerek Ses Çıkarması
Uyku sırasında yapılan solunum, uyanık halde yapılandan farklıdır. Uyurken insanların geniz bölgesinde bulunan yumuşak doku gevşer. Bu bölgede hava akışı sebebiyle gerçekleşen türbülans, yumuşak dokuyu titreştirerek bir tür ses çıkmasına sebep olur.
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, horlamanın en basit sebeplerinden biridir. Burun tıkanıklığına sebep olan faktörler çözüme kavuşturulduğunda, horlama da ortadan kalkabilir. Burun tıkanıklığı sorunu çözüldüğünde horlama hâlâ devam ediyorsa horlamaya neden olan başka bir rahatsızlığın varlığı söz konusu olabilir.
Dil Kökü Büyüklüğü veya Bademciklerin Şişmesi
Fazla kilolu ve boyun yapısı kısa olan insanlarda dil kökü olması gerekenden büyük olabilmektedir. Aynı şekilde bademciklerin şişmesi de boğazdaki hava akışını sekteye uğratarak horlama problemi yaratabilir.
Anatomik Bozukluklar
Bedende solunumu etkileyen yapılarda doğuştan sahip olunan veya sonradan meydana gelen anatomik bozukluklar da uykuda nefes almayı güçleştirerek horlamaya sebep olabilir. Burunda eğrilik gibi problemler, boğaz şekli ve bazı çene ve kapanış problemleri sebebiyle uyku solunumu engellerle karşılaşıp horlamaya yol açabilir.
Yaşam Tarzı
Dönem dönem yaşanan aşırı yorgunluk ve uykusuzluk dönemsel horlamalara sebep olabilir. Aynı zamanda aşırı sigara ve alkol tüketimi, fazla kilo, mevcut enfeksiyon hastalıkları ve kullanılan birtakım ilaçlar basit horlamalara sebep olabilmektedir. Kimi insanlar bazı uyku pozisyonlarında horlayabilmektedir. Bu durumlar genellikle uykuda solunum kesilmesine sebep olmayan basit horlamalara yol açar ve mevcut olumsuz şartlar ortadan kaldırıldığında horlama problemi de ortadan kalkar.
Horlama yukarıdaki sebepler gibi oldukça basit faktörlerle ortaya çıkan basit bir problem olmanın yanı sıra, kimi zaman da çok daha ciddi problemlerin semptomlarından biri olarak da ortaya çıkabilir; eğer uyku sırasında solunumu büyük ölçüde engelliyor ise ileride solunumla alakalı birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Uyku Apne Sendromu Nedir?
Horlama, yukarıda belirtilen basit sebepler kaynaklı, solunum sistemini büyük ölçüde etkilemeyen bir biçimde de olabilir; uyku apnesi gibi ciddi problemlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Uyku apnesi olarak bilinen bu hastalık, uyku sırasında solunumun birkaç defa durması na sebep olarak solunum sisteminin işleyişini olumsuz etkiler. Uykuda nefes almayı güçleştirmesi sebebiyle horlamaya da sebep olur.
Uyku apnesi, hastayı uykusunda nefessiz bıraktığı için bedeni oldukça yorar. Böylece, uykuda dinlenmek yerine bedeni yorgun düşen hasta, verimsiz bir uykunun sonunda uyandığı zaman kendini çok yorgun hisseder. Uykusunu iyi alamayan hastalar gün içinde bu sebepten kaynaklanan sinirlilik hali, dikkat eksikliği, depresyon ve unutkanlık gibi sorunlarla da baş etmek zorunda kalırlar. Ancak uyku apnesinin yalnızca gündüz yorgunluğuna sebep olan basit bir rahatsızlık olduğu düşünülmemelidir. Tedavi edilmediği takdirde bu hastalık, yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra, solunum sistemini doğrudan etkilediği için çeşitli kalp hastalıklarına varana kadar birçok ciddi hastalığa sebep olabilmektedir.
Uyku Apnesi Belirtileri
- Hasta uyandığında oluşan ağız kuruluğu,
- Baş ağrısı ile uyanma,
- Hasta ne kadar uyumuş olursa olsun zor uyanması,
- Aşırı şiddetli ve yüksek sesli horlama,
- Geceleri nefes alamama hissi, nefessiz uyanma, uyku bölünmeleri,
- Hasta oturur pozisyondayken uyuyakalması,
- Yorgun uyanma ve gün içinde yorgunluğun devam etmesi, devamlı uyuma isteği,
- Uyku sırasında oluşan baş, göğüs ve boyun bölgesinde terleme; terleyerek uyanma.
Uyku apnesine özellikle fazla kilosu olan kişilerde, kısa ve kalın boyunlu insanlarda, alt çenede darlık vegerilik problmi gözlemlenen hastalarda ve iri bademcikleri olan kişilerde rastlanır.Uyku apnesi teşhisi için hastalar uyku laboratuvarlarında incelenerek tedavileri planlanır. Uyku sırasında kullanılan CPAP (Continuos Positive Air Pressure) gibi, uykuda üst solunum yollarını rahatlatan cihazlarla tedavi mümkündür. Bunun yanı sıra, altta yatan sebep tespit edilerek o rahatsızlığa yönelik uygulanacak olan tedaviler de uyku apnesi ve horlama problemlerine çözüm olacaktır.