Nazal Polipler Neden Oluşur?
Burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan soluk pembe renkli ve gözyaşı şeklindeki oluşumlara nazal polip denir. Kötü huylu olmayan bu oluşumlar tüm burun ve sinüs boşlukları doldurur. Erişkinlerin ortalama yüzde 1 ila yüzde 4’ünde, çocukların ise yüzde 0.01’inde nazal polip bulunur.
Sinüs ağızlarını tıkamadığı sürece ya da çok büyük boyutlara ulaşmadığı sürece belirti göstermez. Sinüs ağızlarını tıkladığında boşluklarda oluşan mukus sirküle olmaz. Koyulaşarak sinüs içerisinde enfeksiyon ve kist oluşumuna neden olur. İlerleyen süreçte polipler burun boşluğunu doldurduğunda koku almada bozukluk. Ağızdan nefes almaya bağlı olarak horlama. Ağız kuruluğuna bağlı olarak boğazda yanma ve geniz akıntısı gibi belirtiler gözlemlenir.
Nazal poliplerin oluşumunda astım, alerji, kronik rinosinüzit ve genetik yatkınlık büyük rol oynar. Bunlardan dolayı burun içinde kronik bir inflamasyon yaşanır. Bu durum burun mukozasının ödem yapmasına ve içerisinde koyu sıvı birikmesine bağlı olarak polipoid yapıların oluşmasını tetikler. Nazal polipozis hastalarında polip gelişimi daha saldırgan şekilde seyreder. Çocuklarda yetişkinlere göre daha nadir görülür, çocuk hastalar kistik fibrozis ve astım açısından incelenir. Nazal poliplerin nedenleri;
- Şiddetli alerji
- Uzun süren hastalıklar
- Aspirin duyarlılığı
- Astım
- Burun mukozasındaki kronik hastalıklar
- Alerjik iç burun iltihabı
- Sinüslerde basınca bağlı olan anatomik anormalliklerdir.
Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?
Polipler burun deliğinden boğaz bölgesine hatta daha aşağıya kadar ulaşabilir. Bu durumda nazal polip tedavisi için geniz yolu tıkanması ile aspirin duyarlılığı olan kişilerin nazal polip varlığı açısından değerlendirilmesi önemlidir. Nazal polip belirtileri arasında;
- Baş ağrısı
- Renkli burun akıntısı
- Sinüs basıncı
- Koku ve tat alma duyusunun azalması ya da kaybolması
- Nefes alma güçlüğü
- Sesli değişiklikler
- Burun ve geniz akıntısı
- Horlama ve uyku apnesi yer alır.
Nazal Polip Teşhisi Nasıl Yapılır?
Nazal polip teşhisi anamnez ve fizik muayene ile yapılabilir. Onun dışında nazal endoskopi ve sinüs BT gibi farklı tekniklerden yararlanılarak teşhis koymakta söz konusudur.
Nazal Polip Tedavisi Nasıldır?
Nazal polip bir kez ortaya çıktığında kendiliğinden yok olmaz tedavisi için kesinlikle bir kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanına başvurmak ve destek almak gerekir. Medikal ve cerrahi yöntemler ile nazal polip tedavisi mümkündür. Tedavinin seçimi tanı aşamasında yapılan görüntüleme yöntemleri, klinik bulgular, poliplerin yaygınlığı bir hastanın ararsın olup olmaması gibi sonuçlar dikkate alınarak yapılır. Ağır durumlarda polipleri ve sinüs enfeksiyonu ortadan kaldırmak için sinüs cerrahisi yapılması gerekir.
Medikal Tedavi Nasıl Uygulanır?
İntranazal ve sistematik kortikosteroid tedavisiyle poliplerin büyük bölümü küçülür. Koku almada artış yaşanır, burun tıkanıklığı düzelir ve nazal akıntıda azalma sağlanır. Hastalığa eşlik eden alerjik nezle ve astım gibi başka rahatsızlıklar varsa ilaç olarak nazal polip tedavisi için lökotrien antagonistleri ve antihistaminik kullanılır. Sinüs tıkanıklığına bağlı olarak yaşanan akut sinüzit atakları için ise antibiyotikler ve non- steroit anti inflamatuar ve dekonjestan ilaçlar kullanılır.
Cerrahi Tedavide Neler Yapılır?
Sinüs girişlerinde tıkanıklık ve sinüslerde drenaj bozukluğuna bağlı kronik enfeksiyon inflamasyon durumlarında cerrahi tedavi uygulanır. Aynı zamanda nazal boşluğu bütünüyle dolduran ve medikal tedaviye cevap vermeyen poliplerde de uygulanan tedavi cerrahidir.
Endeskopik sinüs cerrahisi olarak burun içi yaklaşımla uygulanır. Hastada herhangi bir patolojik durumunun olup olmamasına ve hastanın yaygınlığına bağlı olarak yalnızca nazal polipler temizlenir. Nazal polip tedavisi ayrıca kliniğimiz tarafından genişletilmiş sinüs müdahaleleri şeklinde de uygulanır.
Poliplerin Farklı Tipleri Var Mıdır?
Nazal polipler değişik tiplerde oluşur en sık görülen her iki burun boşluğunu ve sinüsleri tutan tiplerdir. Bunun yanı sıra genellikle çocukluk çağında daha sık görülendir. Bu tipte bir taraftaki maksiller köken olarak genellikle tek tarafta antrokohanal polip olarak görülür. Polip bazı zamanlarda sfenoid sinusten de köken alır.
Samter Sendromu Nedir?
Sık tekrar eden polip, astım ve aneljezik intoleransı olan samper sendromu bir hastalıktır. Hasta aspirin gibi bir grup ağrı kesici alımından sonra nefes darlığı yaşar. Terleme, burun akıntısı ve burun tıkanıklığında artış yaşanır. Yalnızca parasetamol ve morfin türevindeki ağrı kesicilerde sendrom yaşanmaz. Bunların dışındaki tüm ağrı kesicilerde samter sendromu görülür. Hastaya polip nedeni ile birden fazla cerrahi yöntem uygulanır.