Larenjit Hastalığı Nedir ve Belirtileri
Fransızca dilinden tıp dünyasına yansımış olan larenjit kelimesi genel anlamıyla ‘’ Gırtlakta oluşan yanma, yangı’’ olarak tanımlanmaktadır. Faranjit, bronşit ve larenjit üst solunum yolları, boğaz ve ses telleri üzerindeki kasların, nefes borusunun gırtlak girişinin iltihaplanması olarak bilinmektedir. Larenjit tedavisi ses kutusunun şişmesi ve sesin kısıklaşması durumlarında uygulanmakta, ciddi bir tıbbi sorun olarak görülmektedir.
Üst solumun yollarında bulunan enfeksiyon türüdür. Viral enfeksiyon olarak tanımlanmakta olan hastalık, akut ve kronik larenjit olarak farklı tedavi yollarının uygulandığı iki çeşide sahiptir. Sinüzit ve bronşit hastalıklarıyla ilişkisi olan bir rahatsızlık olarak, üst solunum yollarının tamamen iltihaplanmasıyla birlikte ses tellerine kadar ilerleyen enfeksiyon durumudur. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen başlıca rahatsızlıklardan biri olarak, grip, soğuk algınlığı ve sinüzit hastalığında devam etmektedir.
Kronik larenjit; kronik hastalıkların altında yatan başka hastalıklar olmaktadır. Larenjit hastalığının kronikleşmesinin en yaygın nedeni, reflü gibi mide asidinin boğaza temas etmesi durumlarıdır. Tahriş eden hastalıklarda, alerjiler, sigara kullanımı ve astım da kronik larenjit hastalığına etki etmektedir.
Akut larenjit; viral enfeksiyon olarak, üst solunum yollarının enfekte olmasından kaynaklanmaktadır. Kısa zamanda iyileşmekte olan bir rahatsızlık olarak, hastanın boğaz sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir.
Larenjit Hastalığının Nedenleri?
Ağzımızda bulunan bakteri sayısını düşünürsek, milyonlarca neden olacağından emin olabiliriz. Boğaz enfeksiyonları, boğazımızın hassaslaştığı her an yeniden belirebilir, kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir. Larenjit, bakteriyel enfeksiyon, soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıklarında oluşan ciddi rahatsızlıklardan biri olmaya her zaman adaydır. Üst solunum yolları enfeksiyonları genel olarak,
- Çığlık atmak
- Soğuk ve zararlı içecekleri aşırı kullanmak
- Ses değiştirmek
- Soğuk algınlıkları ve grip
- Viral enfeksiyonlar
- Sinüzit, bronşit ve faranjit hastası olmak
- Reflü hastalığının olması
- Astım ilacı tahrişleri
- Boğaza darbe almak
- Pamukçuk mantarı hastalığı
- Alerjiler
- Sigara kullanımı
- Kanser hastalıkları
Larenjit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Larenjit rahatsızlığı; ilk olarak ses kısıklığı ve boğaz arısıyla belirtilerini göstermektedir. Alerjiler, aşırı bağırma ve kimyasal duman soluma durumlarında hızlı gelişen bir ses kısıklığı gözlemlenmiştir. Boğaz ağrısı soğuk algınlığı veya grip hastalıklarında çok fazla görülmektedir. Ancak larenjit tedavisi için doktora başvurulması ve hastalığın temeline inilerek kronik rahatsızlığa dönüşmemesi için önlem alınmalıdır.
- Ses kısıklığı
- Boğaz ağrısı
- Hafif ateş
- Ses kabalaşması
- Solunum güçlüğü
- Kuru öksürük
- Nefes alırken ıslık sesi duyulması
- Halsizlik
- Konuşurken boğazda ağrı
- Boğaz içinde kaşıntı
- Yeme güçlüğü çekmek
Hastalık Tanı Evreleri
Larenjit hastalığının en yaygın belirtisi ses kısıklığıdır. Muayeneye gelindiğinde doktorun ilk evrede boğaz, burun ve kulak içine bakarak, enfeksiyon düzeyini analiz etmesi gerekmektedir. Sesinizi, nefesinizi ve öksürük düzeyinizi dinleyecektir. Tıbbi olarak belirtileri analiz edecektir. Laringoskopi ve biyopsi kullanılarak ses tellerinin enfeksiyon düzeyi analiz edilmektedir. Larenjit tedavisi için hastanın öyküsü de önemlidir. Daha önce geçirdiği rahatsızlıklar, üst solunum yolu enfeksiyonu ve sinüzit, bronşit ve faranjit tanıları gözden geçirilmektedir.
Laringoskopi yöntemi; ışık ve minik ayna kullanımıyla hastanın ses tellerine bakılmaktadır. Ses telleri yakından incelenerek, hastanın enfeksiyon yaygınlığı üzerine analiz yapılır. Boğaz arkasına ve üstüne el yöntemiyle bakılacaktır. Bu işlem acısız olmaktadır.
Biyopsi; Ses kutusu üzerinde bulunan kitle veya nodül olması durumunda mikroskop altında inceleme yapılması gerekmektedir. Doktor, doku örneği alarak, dokunun incelenmesini sağlamaktadır.
Alerji Testi; Larenjit hastalığında doktorun yapması gereken alerji testini, hastanın da rica etmesi mümkündür. Alerji olasılığı her zaman şüphesiz görünmekte olsa da boğaz enfeksiyonlarında birincil neden olabilmektedir.
Covid-19 Ve Larenjit Tanısı
Korona virüsü gırtlak ve akciğer kanallarına zarar veren viral enfeksiyon durumunu oluşturmaktadır. İltihap oluşturması durumunda hastada tıpkı larenjit gibi ses kısıklığı gözlemlenebilmektedir. Ses tellerindeki iltihaba da neden olan covid-19 hastalığı üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu için hastanın larenjit olmasını da tetiklemektedir. Kronik larenjit hastalarının salgın döneminde dikkatli olması oldukça önemlidir.
Dr. Hayriye Karabulut Tedavisi
Larenjit hastalığının Covid-19 hastalığıyla karıştırılmaması için öncelikle tanı ve tedavi yöntemleri hakkında hastaneye başvurulması gerekmektedir. Larenjit tedavisi için kullanılan yaygın yöntemlere yer verilirken, hastanın bütün tekitlerinin yapılası ve tanını koyulduktan sonra tedavis sürecinin hızlı bir şekilde başlatılması gerekmektedir. Doç. Dr. Hayriye Karabulut klinik tedavi yöntemlerinde hastanın öyküsü ve Covid-19 tekitleri yapılacaktır.