Kulakta Neler Dengeyi Sağlar?
İnsan vücudunda dengeyi sağlayan, organ kulaktır, kulaklar yalnızca duymayı sağlamaz aynı zamanda dengede durmayı destekler. Kulakta neler dengeyi sağlar çoğu zaman baş dönmesi problemi yaşayanların araştırdığı konulardan biridir.
Orta kulaktaki sıvıların önemi oldukça fazladır, kulağın tüm yapısı önemlidir ancak orta kulak enfeksiyonları çocukluk döneminde sık görülür, yetişkinlerde bahar döneminde kulak nezlesi olarak adlandırılan orta kulakta sıvı toplanması yaşanır.
İşitme Kaybı
Orta kulakta sıvı toplanmasının neden olduğu işitme kaybı ya da işitme azalması gibi sorunlardan dolayı ses miktarı azalır. Bunlar genellikle kendiliğinden kaybolur ancak uzayan durumlarda kişide hayat kalitesi bozulur ve duyması engellenir aynı zamanda kulak zarında kalıcı değişikliklere neden olur.
Uygulanan ilaç tedavisi ile düzelmemesi durumunda küçük cerrahi müdahaleler söz konusudur ancak kulak zarında kalıcı değişiklik oluştuğunda gerçekleştirilecek olan operasyonlar daha büyük ameliyatlar şeklindedir.
Bundan dolayı orta kulaktaki sıvıların önemi çok fazladır ve yakından takip edilmesi gerekir. Kulakta neler dengeyi sağlar sorusuna bağlı yaşanan sorun büyük çoğunlukla geçicidir ancak takiplerde geçtiğini görmek önem kazanır.
Sıvı Toplanması
Orta kulakta sıvıların oluşması burun açısından da önemlidir sinüzit başta olmak üzere alerjik rinit gibi burundaki havalanma problemleri yaşanması halinde kulak iyi havalanmadığından dolayı sıvı toplanması daha kolay hale gelir.
Tüm bunlar dikkate alındığında hastanın kulakta sıvı problemi yaşaması halinde mutlaka burnu da çok iyi değerlendirmek gerekir. Kulakta neler dengeyi sağlar cevap arayan sorulardandır, insan için kulakların önemi çoktur duymamızı sağlamakla birlikte aynı zamanda dengemizi de sağlar
Özellikle iç kulak çok daha fazla öneme sahiptir ve en ulaşılmaz organlardan biridir. Dengenin sağlanmasında birincil sorumlu organ iç kulaktaki denge organıdır, işitme organı ve denge organı iç kulakta yan yanadır ve her ikisinde de içinde endolenf adı verilen sıvı bulunur.
Baş Dönmesine Neden Olan Hastalıklar
Çoğu kez denge ve işitme organlarından birini etkileyen herhangi bir hastalık diğerini de etkiler. Kulakta neler dengeyi sağlar sorusunun yanı sıra kulaktan kaynaklı olan ve baş dönmesine neden olan hastalıklar şunlardır;
- Meniere hastalığı.
- Vestibüler nörinit.
- Perilenf fistülü.
- Bilateral vestibüler yetmezlik.
- Vestibüler migren.
- Multiple Skleroz.
- Serebrovasküler hastalıklar.
- Vitamin B12 eksikliği.
- Tiroid patolojileri.
- Kalp damar hastalıkları.
- Şeker hastalığı.
İç Kulaktaki Denge Organı
Denge sisteminde yaşanan bozukluklardan dolayı baş dönmesi ortaya çıkar, baş dönmesi problemi yaşayanların aklına gelen ilk soru her zaman kulakta neler dengeyi sağlar sorusudur.
Denge, iç kulakta bulunan denge organı, göz ve vücuttaki kas ile iskelet sistemindeki sensörlerin koordineli şekilde çalışması ile sağlanan bir mekanizmadır, mekanizmada koordinasyonu sağlayan beyindir. Bundan dolayı herhangi bir nedenden dolayı denge organı problemleri yaşandığında ilk bulgu baş dönmesi olarak çıkar.
İç kulakta bulunan denge organının en önemli görevlerinden biri başın uzaydaki konumu hakkında beyne sürekli bilgi göndermektir, bilgi akışı dengeyi sağlamakta önemlidir. Böylelikle gözler kapalıyken ya da karanlıkta insan ayakta durabilir.
Genel Tedavi Prensipleri
Kulakta neler dengeyi sağlar sorusuna bağlı olarak baş dönmesi problemi yaşayanlar da genel tedavi prensipleri şu şekilde ele alınır;
- Baş dönmesine sebep olan hastalığının nedeninin saptanması.
- Hastalığın nedenine yönelik spesifik tedavi.
- Baş dönmesinde yaşanan nöbetin durdurulmasına yönelik tedavi.
- Baş dönmesi nöbetlerinin oluşmasını engellemek için uygulanan tedavi.
- Vestibüler rehabilitasyon.
İnsan kafası denge merkezi olarak kabul edildiğinde ve teraziye benzetilmesi halinde sağ ve soldaki iki kefe kulaklardır dolayısıyla duyma sensörü olan kulaklar aynı zamanda denge ile ilgili sensördür. Herhangi bir sıkıntı olması halinde durumu beyne iletir ve insanda baş dönmesi ya da denge bozukluğu problemi yaşanır.
Enfeksiyon Kaynaklı Problemler
Orta kulakta sıvı toplanması ve enfeksiyon kaynaklı problemler oldukça tehlikelidir. Kolaylıkla hasta menenjit geçirebilir ya da sıvı beyne yayılarak apseler geliştirir. Bu durum nadir görülür ancak akılda bulundurulması gereken bir durumdur, iç kulakta dolaşan sıvılar ile çoğu zaman karıştırılabilir.
Yarım daire kanalları denilen yerde dolaşan sıvıların görevi denge terazinin çalışmasında ve dengenin algılanmasında önemlidir. Sıvıların hareketi üç boyutlu olarak algılanır.
Nerede nasıl duruyor gibi bilgileri uzay mekan bilgisi şeklinde üç boyutlu olarak sıvılar algılar ve beyine gönderir. Beyinde dengenin sağlanmasını destekleyerek düşmeden durmaya yardımcı olur.