Kulak Zarında Delik Tedavisi
Kulak Zarı Delinmesi Nedir?
Kulak zarı delinmesinden bahsederken öncelikle işlevlerinin daha fazla altı çizilmelidir ki kulak zarı delinmesinden sonra deneyimlenecekleri öngörerek tedavinin gerekliliği kavranabilsin.
- Kulak zarı işitmeyi sağlayan en önemli yapılardan bir tanesidir. Ses dalgalarından oluşan titreşimi orta kulak kemikçiklerine oradan da iç kulaklara iletir.
- Kulak zarı dış kulaktan gelen bakteri ve işleyişi olumsuz etkileyecek diğer etkenleri orta kulaktan uzak tutmaya yani korumaya yarar.
Kulak Zarının Delinme Nedenleri:
- Östaki borusu, orta kulağı genize bağlayan tüptür. Bu boru orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitlemeye yarar. Buradaki işlev eksikliği ise dediğimiz gibi kulak zarı delinmesine neden olabilir.
- Enfeksiyon, kulak zarı delinmesinin en sık rastanan nedenlerinden biridir. Orta kulak enfeksiyonu söz konusu olduğunda kulak zarında yırtılmaya, ağrıya ve işitme kaybına rastlanılabilir. Kulak yolu girişinde kanlı iltihap akıntısı gözlemlemek mümkündür. Bu sıvıların birikmesi sonucu uzun vadede kulak zarında daha büyük tahribatlara rastlanır.
- Çocuklukta geçirilen orta kulak enfeksiyonları önemli etkenlerden biridir çünkü bu gibi durumlarda iltihap zarı delerek dışarı akar.
- Sert darbeler sonucunda kulak zarı delinmesine rastlamak olası ve oldukça da sıktır. Bu travmatik darbeler yüze alınan sert darbeler olabilir. Böylece, basınca bağlı olarak kulak zarı delinmesi gerçekleşebilir. Travmatik perforasyonlarda genellikle takip önerilir.
Yüze gelen darbelere ek olarak travmatik nedenlerden kaynaklanan kulak zarı delinmesi;
- Kulağa atılan şiddetli tokat
- Kafatası kırıklıkları
- Basınç travmaları
- Ani bir patlama
- Aşırı sıcak veya asidik bir sıvının kulak kanalına kaçması
- Pamuklu çubuk, kalem ya da başka bir cismin kulak kanalı içine derince sokulması
- Takılan kulak tüplerinin çok uzun süre kulakta kalması da gözlemlenebilen durumlar arasındadır.
Deliğin büyüklüğü ile işitme kaybının şiddeti doğru orantılı görülmektedir. Kemikçiklerde gözlenen hasar işitme kaybının daha ağır olacağına işaret eden bir faktör olabilir. İşitme kaybı oranı kulak zarının tek başına delik olduğu durumlarda %35 iken kemikçiklerle ilgili deformasyon olması halinde %60-70’lere kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle, darbeler sonucu oluşan işitme kaybının daha yüksek bir oranda seyredeceği çıkarımını yapabiliriz.
Tanı koyma, muayane nasıl gerçekleştirilir?
Kulak Zarı Delinme Tedavisi:
Enfeksiyona bağlı kulak zarı delinmelerinde geç kalınmışlık geri dönülemez hasara neden olabilir. Öyle ki yırtılan zar açık olarak kalır. Bu durumda kulak akıntısı engelleyen bir zar olmadığından tekararlayan kulak akıntıları kemikçiklerde erimelere neden olup işitme kaybına da kapı aralar.
Kulak zarı delinmesinde tedavi, iltihapla birlikte ortaya çıkan orta kulaktaki yapıların erimesine yol açan “kolesteatom (orta kulakta deri kisti)” denilen yapının oluşmasının da önüne geçer.