Ekvator ikliminde hep yeşil kalabilen boyları 30–40 m. arasında değişen kat kat ağaçlardan oluşmuş ekonomik değeri yüksek ekvatoral yağmur ormanları (balta girmemiş ormanlar) yer almaktadır. Orman altı da genelde sarmaşıklardan oluşan sık bir dokuyla kaplanmıştır.
Kutup Bitki örtüsü:
Tundra bitkileri koyu renkli pigmentlere sahiptir. Bu özelliği sayesinde güneş ışığından daha fazla yararlanabilmekte, yaprakları ve gövdesi daha sıcak kalabilmektedir. Koyu renkli pigmentler ayrıca büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu özellik sadece tundralarda büyümeyi sağlayamaz. Tundra bitkisi kar altında bile yeşil kalabilmektedir. Tundralar donmuş toprağa ve kar altında olmasına rağmen yeşilliğini korumaya devam eder.
Kutuplarda soğuk hava şartlarına rağmen yeşil kalabilen ve büyüme pigmentine sahip olduğu halde yatay şekilde filizlenip tüm yüzeye yayılan, ama yükselemeyen tundra bitkisine karşın ekvatorda tüm bitkilerin 40-50 metre kadar çoook uzun boylu olması, iki bölgede farklı işleyen bir mekanizma ile açıklanabilir.
Bence bu mekanizma şöyle açıklanabilir:
Yerçekimi kanuna zıt olarak havaya doğru büyüyen bitkiler yerçekiminin en az olduğu ekvatorda hiç engelle karşılaşmadan göklere çıkabilirken, kutuplarda yerçekimi maksimum olduğundan yerde sürünmektedir.
İnsanda da yerçekimi kanunundan koruyan vestibulospinal refleks kaybolduğunda yerçekimi devreye girer ve ani düşme atakları gözlenir.