Dış Kulak Hastalıkları ve Tedavisi
Dış kulak hastalıkları, kulak rahatsızlıkları arasında en sık rastlanan hastalıkları içerisinde barındırır. Bu hastalıklar içerisinde de dış kulak iltihabı yaygın olarak görülmektedir. Genellikle yaz tatillerinde havuzlarda ve denizlerde vakit geçiren ya da nemli ve rutubetli ortamlarda sık bulunan kişilerin yakalandığı bu rahatsızlık işitmede azalmalara neden olabileceği gibi kişilerin yaşam kalitelerini de fazlasıyla etkilemektedir. Bu yüzden dış kulak hastalıkları ve tedavisi için mutlaka bir doktora görünmeli ve bizler için belirlenen tedavi yöntemlerini düzenli bir şekilde uygulamalıyız.
Dış Kulak Yapısı
Dış kulak yapısında; kulak kepçesi ve dış kulak yolunu barındırmaktadır. İşitmenin gerçekleşebilmesi için temel adımları gerçekleştiren yani sesleri toplayan bölümdür dış kulak. Burada topladığı sesleri dış kulak yolu ile orta kulağa aktarır. Kulağın bu bölümünde meydana gelen rahatsızlıklar, işitme konusunda da bazı sorunlar yaşamamıza neden olabilir. Bu yüzden dış kulak hastalıkları ve tedavisi aksatılmaması gereken durumlardan biridir.
Dış Kulakta Görülen Rahatsızlıklar
Dış kulakta görülen rahatsızlıklar iki ayrı kısımda değerlendirilebilir. Bunlardan ilki kulak kepçesinde meydana gelen rahatsızlıklar, diğeri ise dış kulak yolunda meydana gelen rahatsızlıklardır. Dış kulak hastalıkları ve tedavisi dahilinde bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kulak Kepçesi Rahatsızlıkları:
- Ağrılı şişlik
- Kulak kepçesi tümörleri
- Kulak kepçesindeki şekil bozuklukları
Dış Kulak Yolu Rahatsızlıkları:
- Dış kulak iltihabı
- Dış kulak mantarı
- Dış kulak yolunda kir birikmesi
- Dış kulak egzaması
- Dış kulak yolu tümörleri
Dış kulak hastalıkları ve tedavisi kapsamında en sık görülen hastalık dış kulak iltihabıdır.
Dış Kulak İltihabı Nedir?
Dış kulak iltihabı; dış kulak yolunda çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen enfeksiyonlar sonucu dış kulak yapısında iltihaplanmaların oluşması şeklinde tanımlanabilir. Uzun süre suda vakit geçiren ya da yine suya maruz kalan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Bu yüzden de hastalık için yüzücü kulak ismi de kullanılmaktadır.
Dış Kulak İltihabının Nedenleri
Dış kulak hastalıkları ve tedavisi için öncelikle hastalığın ya da hastalığa neden olan faktörlerin bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Bilindiği üzere havuz ya da küvet sularında bakteriler yaygın olarak bulunur. Bu yüzden buralarda uzun süre vakit geçirilmesi iltihabın oluşması için etkili bir sebeptir.
- Dış kulak yolunun temizliğinde, kulak pamuğu ya da buna benzer malzemelerin yanlış kullanılması
- Dış kulak yolunu temizlerken içerisine su kaçması ya da temizlik esnasında zarar görmesi
- Farklı bir sebepten dolayı ya da yaralanmalardan kaynaklı oluşan hasarlar
- Dış kulak yolunda meydana gelen mantar ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları
- Sprey, jöle ya da saç boyası gibi maddelerin dış kulak yoluna zarar vermesi
Görüldüğü üzere aslında gündelik hayatta yaptığımız pek çok şey dış kulak iltihabına sebep olabilmektedir. O yüzden bu konuda çok dikkatli olmalı ve herhangi bir rahatsızlık durumunda dış kulak hastalıkları ve tedavisi kapsamında muayene olunması gerekmektedir.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı yaşayan kişilerde aşağıdaki belirtiler sıklıkla görülmektedir:
- Kulakta kendiliğinden ya da dokunulduğu zaman oluşan bir ağrı
- Kulak yolunda ve içerisinde meydana gelen kaşınmalar
- Kulakta meydana gelen tıkanıklık hissi
- Çenenin hareket ettirilmesi, ağızın açılması ile birlikte şakaklara yayılan ağrı
- Ateş
- Lenf bezlerine vuran ağrılar
- Kulak içerisinden gelen akıntı
Dış Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Dış kulak hastalıkları ve tedavisi içerisinde öncelikle hastanın dış kulak yolundaki iltihaplanma temizlenir. Bu işlem bir miktar ağrılı olabilmektedir. İltihap temizlendikten sonra kişilerin ağrıları azalacaktır. Aynı zamanda kulakta meydana gelen tıkanma da normale dönecektir.
Dış kulak iltihabı enfeksiyondan kaynaklanan bir hastalık olduğu için, enfeksiyona neden olan bakterilerden kurtulmak için hastalara, kulak yolunu ve içini temizleyen damlalar verilmektedir. Tedavinin etkili olabilmesi için damlaların düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması şarttır.
Dış Kulak İltihabı Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dış kulak iltihabının temizlenmesi adına verilen damlalar ya da ilaçlar doktorun önerdiği miktarda ve onun belirttiği şekillerde kullanılmalıdır. Damla kullanımı esnasında hasta son derece dikkatli olmalıdır.
Diğer kulak üzerine yatmak sureti ile hastalıklı olan kulağa bu şekildeki pozisyon dahilinde damla damlatılmalıdır. Bunu hasta tek başına yapamayacağı için bir başkasının yardımcı olması daha yararlı olacaktır.
Dış kulak rahatsızlığı için doktor tarafından randevu almak için doktor ile iletişime geçin.