Baş Dönmesi İçin Hangi Testler Yapılır?
Baş dönmesi problemi göz, iç hastalıkları ve nöroloji gibi birçok branşı ilgilendiren konudur. Baş dönmesi için hangi testler yapılır vertigo sorunu yaşayan bütün hastaların ilgilendiği konudur. Bazı durumlarda diğer branşlar için de muayene gerekebilir, hastaya bilgisayarlı tomografi ile birlikte baş ve boyun MR’ları çekilir.
İşitme Ve Denge Koordinasyonları
Boyun doppler ultrasonografi ile beyine giden kan akımı ölçülür gerek görülen durumlarda açlık kan şekeri ile birlikte B12 vitamini tayini ve kan yağları, tiroid hormonları gibi bazı kan testleri ve kalp muayeneleri gerçekleştirilir.
İç kulak problemi olan hastalarda iç kulak kanalları içindeki sıvı hareketindeki problemler normal film, tomografi ya da MR yine gösterilmez. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından detaylı olarak muayenenin ardından denge sisteminden kaynaklı baş dönmesinin ve denge bozukluğunun nedeni araştırılır.
Ve bunun için hem işitme hem de denge koordinasyonları ile alakalı farklı testler yapılır.
İşitme Ve Denge Fonksiyonu Testleri
Baş dönmesi için hangi testler yapılır sorusuna cevap verebilmek için işitme ve denge komisyonlarının araştıran testleri bilmek önem kazanır. İşitme fonksiyonlu araştıran testler;
- Odyogram yani işitme testi.
- Timpanogram yani kulak basınç testi.
- OAE oto akustik emisyon testi.
- BERA iç kulak – beyin sapı ölçümüdür.
Denge fonksiyonu araştıran testler ise;
- Pozisyonel baş dönmesi testi.
- Video nistagmo grafi.
- Elektro nistagmo grafi.
- Kalorik testler.
- Video head impuls test.
- VEMP testidir.
6 Farklı Durum İçin Posturografi Testi
İç kulakta bulunan denge ünitesindeki yarım daire kanallarının ve kanallardaki sıvı hareketlerinin belirlenmesi için VNG / ENG (Video / Elektro Nistagmo Grafi) + Kalorik testler yapılır. Baş dönmesi için hangi testler yapılır cevabı içerisindeki posturografi testi hareketli ve sabit denge platformu üzerinde vücut salınımlarını ölçer.
Posturografi sırasında 6 farklı durum için test gerçekleştirilir, bunlar;
- Platform sabit, gözler açık, çevre sabit.
- Platform sabit, gözler kapalı, çevre sabit.
- Platform sabit, gözler açık, çevre salınımda.
- Platform salınımda, gözler açık, çevre sabit.
- Platform salınımda, gözler kapalı, çevre sabit.
- Platform salınımda, gözler açık, çevre salınımda.
Bu durumda görsel veya somatosensör ipuçlarının ya da her ikisinin ortadan kalktığı durumda postural stabilite değerlendirilir. Her basamak testi en az 3 kez tekrarlanır ve her durum için bir denge skoru bilgisayar tarafından saptanır. Denge skorlarının karşılaştırılması ile denge bozukluğunun nedeni spesifiye edilmeye çalışılır.
Testlerden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Denge bozukluklarının değerlendirilmesi için vemp testi yapılır. Son dönemde geliştirilen teknolojik test video head impuls test göz hareketlerinin kaydını yapar.
Denge manevraları iç kulak denge merkezinde kalsiyum karbonat kristallerinin yerinden ayrılarak sıvı içinde serbest hareketi ile oluşan baş dönmesi teşhis ve tedavisinde kullanılır. Baş dönmesi için hangi testler yapılır sorusu testlerden önce nelere dikkat edilmesi sorusun da beraberinde getirir.
- Testten 48 saat önce uyuşturucu ve alkol ile baş dönmesini azaltıcı ilaçlar alınmamalıdır.
- Birkaç saat öncesi yemek yenmemeli, demli çay, kahve, asitli içecekler ya da çikolata gibi besinler tüketilmemelidir.
- Yüzde makyaj ve yüz kremi olmamalıdır.
- Gözlük kullananların gözlükleri yanlarında olmalıdır.
Baş Dönmesi Denge Problemidir
Birçok hasta tarafından baş dönmesi olarak nitelendirilen denge problemidir, denge bozukluğu çoğu zaman iç kulağa bağlı problemlerden kaynaklanır. Baş dönmesi için hangi testler yapılır uzman hekim tarafından hastadan baş dönmesinin tarif etmesi istenir.
Yapılan muayenenin ardından hekim uygun gördüğünde ilgili birçok test yapılabilir. Baş dönmesine azaltabilmek için ani pozisyon değişikliklerinden kaçınmak gerekir. Aniden ayağa kalkmaktan ya da diğer taraftan diğerine ani olarak görmekten uzak kalınmalıdır.
Baş Dönmesini Engellemek
Aşırı kafa hareketlerinden ya da hızlı baş hareketlerinden uzaklaşmak ve dolaşımı bozacak olan kafein, tuz ya da nikotin gibi ürünlerin kullanımının azaltılması faydalıdır. Baş dönmesinin nedenleri neden olan sinirlilik ve stres hali ile enerjik maddelere maruz kalmaya karşı dikkatli olmak yararlıdır.
Baş dönmesi sorunu yaşandığında baş dönmesi için hangi testler yapılır sorusunun yanı sıra araba kullanmak ya da tehlikeli alet kullanmak geri durumlardan uzak kalmak önem kazanır. Aynı zamanda kişi merdiven tırmanmak gibi zararlı aktivitelerden uzak durmalıdır.