Ankara Farenjit Doktoru
Bilindiği üzere farenjit, en yaygın görülen boğaz hastalıkları arasın yer almaktadır. Kişilerin sağlıklarını ve günlük yaşamlarını sıkıntıya uğratan bu hastalık hemen hemen her yaş grubundan kişilerde gözlemlenebilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen farenjitte kişiler pek çok belirti hissedebilirler. Bu belirtiler ile birlikte kişilerin hastalık ve tedavi evresi daha da zorlu geçebilir. Belirtiler ve etkiler kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Eğer sizde de farenjit varsa ya da belirtilerin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız o zaman bir farenjit doktoru ile iletişime geçebilir ve muayene olabilirsiniz.
Farenjit Nedir?
Farenjit; halk arasında genelde boğaz ağrısına verilen isimdir ancak her boğaz ağrısı farenjit değildir. Bu yüzden bu tanımlama eksik olacaktır. Farenjit genellikle, boğazın arka bölümünün iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Soğuk havaların kendisini gösterdiği kış aylarında görülme riski daha fazladır. Bu hastalıkla beraber kişinin boğazında yanma, yoğun boğaz ağrısı ve boğazlarda şişkinlik meydana gelmektedir. İlaç tedavisi uygulanmadan, kendiliğinden çok zor geçen bu hastalık için mutlaka bir farenjit doktoru ile iletişime geçilerek randevu alınmalıdır.
Farenjit Neden Olur?
Bu zorlu hastalığa neden olan faktörler değişkendir. Ancak en yaygın sebepler arasında virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Bunlar da genelde soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıkların ilerlemesi ile oluşabilmektedir. Genel olarak farenjit oluşmasında etkili olan virüsler ve bakteriyel hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kızamığa neden olan virüsler
- Suçiçeği hastalığına neden olan virüsler
- Boğmaca hastalığını ortaya çıkaran virüsler
- Genelde bir çocukluk hastalığı olarak görülen krup
- Halk arasında öpücük hastalığı olarak tabir edilen hastalığa sebep olan virüsler
- Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüs ve bakteriler
Bu ve bunun gibi bakteriyel rahatsızlıklarda mutlaka bir farenjit doktoru ya da KBB doktoruna muayene olunması gerekmektedir. Yoksa hastalık ilerleyebilir ve boğazda görülen şişlik ilerleyerek solunum açısından olumsuz durumlar yaratabilir.
Farenjit Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?
Bilindiği üzere her bünye, bazı hastalıklara daha yatkındır. Bunun sebepleri arasında genellikle genetik faktörler, kişilerin metabolizmaları, iş ve çalışma koşulları gibi unsurlar yer almaktadır. Farenjit ise bir öğretmen hastalığı olarak bilinir, tebeşir tozunun solunum yollarına ulaşması ve buralarda enfeksiyona neden olması durumundan kaynaklandığı için genelde öğretmenlerde görülür. Bunun yanı sıra;
- Sağlık personelleri
- Bünyesi zayıf olan kişiler
- Yukarıda belirtilen bakteriyel hastalıkları geçirmiş ya da geçirmekte olan kişiler
- Sigara içen kişiler
- Sinüzit rahatsızlığı bulunan kişiler
- Reflü rahatsızlığına sahip olan kişiler
Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Her hastalıkta olduğu gibi farenjit rahatsızlığında da kendisini gösteren çeşitli belirtiler vardır. Bu belirtilerin her biri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de en yaygın bulgular şunlardır:
- Boğazda şiddetli ağrı
- Boğazda meydana gelen batma ve yanma hissi
- Sık ve yoğun öksürük
- Yutkunma esnasında güçlük çekmek
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Ateş (bazı kişilerde yüksek ateş)
- Boğazda kuruluk
- Boğaz içerisinde kaşıntı hissi
Bu ve bunun gibi belirtileri hissediyorsanız o zaman mutlaka bir farenjit doktoru yani KBB doktoruna görünmenizi tavsiye ediyoruz.
Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farenjit doktoru, farenjit tedavisine karar vermeden önce ilk olarak hastanın yaşadığı belirtileri dinler ve onu muayene eder. Bu muayenenin ardından hastalığa neden olan faktör belirlenir ve buna göre bir ilaç tedavisi uygulanır. Eğer hastalık bakteriyel kaynaklı ise o zaman hastaya antibiyotik verilir. Ancak viral kaynaklı farenjit türünde hastalara antibiyotik verilmemektedir.
Bu hastalığın kronik ve akut olmak üzere iki faklı türü vardır. Bu türlere göre uygulanacak olan tedavi yöntemleri de değişkenlik gösterir. Tüm bunlar kapsamında doğru tedavi için mutlaka bir farenjit doktoru yani KBB doktoruna muayene olunması gerekmektedir
Farenjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tedavisi süresince ve sonrasında sigara içilmemeli ya da sigara dumanına maruz kalınmamalıdır
- İlaçlar zamanında ve düzenli olarak doktorun tavsiye ettiği şekilde alınmalıdır.
- Bakterilerin üremesini hızlandıracak sıcaklıkta içecekler tüketilmemelidir.
- Eğer hastalığın etkilerini azaltmak adına bitki çayı tüketilecekse o zaman ılık bir şekilde içilmelidir.
- Tuz ve su birbirine karıştırılarak gargara yapılmalı be boğaz bölgesi temizlenmelidir.
- Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilerin azalması asına yatak istirahati yapılmalıdır.
- Kişilerin bulundukları odayı sık sık nemlendirmeleri gerekmektedir.
Dış kulak rahatsızlığı için doktor tarafından randevu almak için doktor ile iletişime geçin.