Alerjik Rinit Tedavisi
Alerjik rinit halk arasındaki ismi ile bahar nezlesi her yıl aynı dönemde yaşanan alerjik bir hastalıktır. Vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye karşılık vermesi ile başlar. Alerjen ile antikorlar arasındaki yaşanan bu savaş kana farklı kimyasal maddelerin salınmasına neden olur. Kandaki kimyasal maddeler alerjik hastalıkların belirtilerine yol açar.
Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?
En sık görülen alerjik rinit belirtileri;
- Gözlerde kaşıntı
- Burun kaşıntısı
- Hapşırma
- Burun tıkanması
- Burun akıntısı
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- İşitme problemi
- Ses kısıklığı
- Öksürüktür.
Alerjik rinit belirtisi bazı insanlarda tüm yıl sürer bazı hastalar da ise her yıl aynı dönemde artış gösterir. Bu dönem genellikle mevsim geçişleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Alerjik Rinit Nedenleri Nelerdir?
Ağaç, çim ya da yabani ot polenler alerjik rinit durumuna neden olan alerjenlerdir. Ayrıca evlerdeki ev tozu akarı, hayvan tüyleri, küf mantarları en sık rastlanan alerjenler arasındadır. Bunların yanı sıra hava kirliliğinin de alerjiyi tetiklediği yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Gıdalar, polenler, kimyasal maddeler, çevresel etkiler ve bazı ilaçlar da alerjiye neden olabilir.
Alerji Rinit Korkulacak Bir Hastalık Mıdır?
Alerjik rinit tedavisi öncesi nadir olsa da zaman zaman alerjik rinit ciddi bir problem olarak değerlendirilir. Sosyal, klinik ve ekonomik zararları çok daha fazladır. Hastaların yüzde 20’sinde yılın 4 ayından daha fazla süre belirtiler görülür ve bu hayat kalitesini etkiler. Erişkinlerde iş gücü kaybına çocuklarda ise okul günü kaybına etki eder. Aynı zamanda farklı hastalıklarla birlikte görülebilir, astım, sinüzit bir çocuklarda burun tıkanıklığı nedeni ile diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları ortaya çıkar. Besin alerjileri, orta kulak hastalıkları konjonktivit, alerjik rinit ile birlikte görülen hastalıklar arasındadır.
Alerjik Rinit Teşhisi Nasıl Konulur?
Hastalığın teşhisini koyma noktasında sorgulama çok önemlidir. Hastanın hangi dönemlerde şikayetinin arttığı, kaç yaşında olduğu, hangi ilaçları kullandığı ve ailesinde alerji sorunu olup olmadığı gibi soruların cevapları incelenmelidir. Genellikle çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde görülen hastalık teşhisinde ayrıntılı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılması gerekir. Alerji testleri, deri testleri ya da alerjenlerin incelenmesi yöntemleri teşhis için önemlidir. Alerjik rinit tedavisi cevap vermeyenler de kıkırdak eğriliği, sinüzit, burun polipleri çocuklarda ise geniz eti ile birlikte orta kulak iltihabı araştırması yapılır.
Alerjik Rinit Koruması Nasıl Olmalı?
Alerjik rinit belirtilerinin kontrolü birçok farklı tedavi yöntemi ile birlikte uygulanarak sağlanır. Alerjik bir durumla karşılaşmanın önlenmesi ilaç ve aşı tedavisi yöntemi ile söz konusudur. Kişinin öncelikle yapması gereken alerjiye neden olan durumlardan uzaklaşmaktır. Alerjik rinit belirtilerinden uzaklaşmak için kişi klima filtrelerini düzenli olarak değiştirmeli, polen mevsiminde dikkatli ve tedbirli olmalı, mümkünse dışarı çıkmamalı ve kapı ile pencere açmamalıdır. Evin içerisinde bitki ya da tüylü hayvan beslenmemeli, kuş tüyü ya da yün yastık, yorgan, yatak kullanmamalı ve en önemlisi sigara içmemeli yanında içirtmemelidir.
Alerjik Rinit İlaç Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Alerjik rinit tedavisi için en sık uygulanan yöntemlerden birisi ilaç tedavisidir, ilaç kullanımı sonrasında belirtiler kısa süre içinde tekrarlar. Alerji mevsimi başlamadan önce 2 hafta süreyle ilaç kullanmaya başlanmalı ancak bazı ilaçların yan etkileri kullanım güçlüğüne neden olur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için uzman doktora danışılmalı ve ilaç tedavisine bu şekilde başlanmalıdır. En sık kullanılan alerjik rinit ilaçları antihistaminikler yine steroid spreylerdir.
Alerjik Rinit Aşı Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Alerjik rinit aşı tedavisi nedene yönelik bir tedavi yöntemi olarak tanımlanır. Alerjik rinit tedavisi öncesinde alerji testleri yapılmalı sebep olan alerjen ya da alerjenler ile tedaviye başlanılmalıdır. Aşı yönteminde alerjiye neden olan maddeler giderek artan dozlarda kullanılır, amaç alerjene karşı bağışıklığın sağlanmasıdır. Aşı tedavisinde enjeksiyonlar ilk olarak haftada bir ardından ise gerekli olan da o da ulaşıldıktan sonra ayda bir kez yapılır. Tedavi yöntemi uzun süre etkilidir yapılan araştırmalarda yeni alerjilerin gelişmesine önlediği ve çocuklarda astım gelişme riskini azalttığı görülür. Yan etkileri nedeniyle bu alanda deneyimli kişiler tarafından ve donanımlı sağlık merkezlerinde yapılması gerekir. Son dönemde kliniğimizde alerjik rinit aşı tedavisi ağızdan verilen damlalar yolu ile de uygulanmaktadır.